MALÇ NAYLONU NEDİR?
Malç naylonu ile malçlama; toprak ve bitki köklerinin olumsuz çevre faktörlerinden korunması, meyve ve sebzenin temiz kalması, erken hasat alıp toplam verimde artış sağlanması ve kaliteli üretim için kullanılması gereken temel bir ihtiyaçtır.
Malçlama, ince plastik bir filmin toprak üzerine örtülmesi ve düzenli aralıklarla delikler açarak bu deliklere tohumların veya fidelerin dikilmesidir. Malçlama filmler ekim süresince yerinde kalır ve genellikle 12-80 μm kalınlığa sahiptir. Plastik malçın ana fonksiyonları, toprakta sabit bir sıcaklık ve nemi izole etmek ve korumak, topraktaki nemin buharlaşmasını önlemek, ekim süresinin en aza indirilmesi ve erkenciliği sağlamak, yabani otların büyümesini önlemek ve değerli tarım toprağının erozyonun önlenmesidir.



TOPRAKTAKİ NEMİ
MUHAFAZA EDER
Malç naylonu kullanımı sayesinde topraktaki nemin muhafazası sağlanmaktadır. Malçlama yapmak; kullanılan malç naylonunun yapısı itibariyle suyun buharlaşmasını %10-50 veya daha fazla azaltmaktadır. Malç naylonu sayesinde su kayıpları önlendiğinden yetiştirilen sebze ve meyvelerin büyümesinde artış olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra sera örtüsü kullanımı sulama ihtiyacını da azaltmaktadır.


YABANCI OT
BÜYÜMESİNİ ENGELLER
Sebze ve meyve üretiminde malçlama yapmak yabancı otların kontrolü üzerinde de etki sağlamaktadır. Malç naylonu kullanılan alanda ışık, su ve besin elenmentlerine fayda sağladığından istenmedik yabancı otların büyümesini engellemekle birlikte yetiştirilen ürün ile yabancı otlar arasındaki rekabeti azaltmaktadır.


TOPRAK SICAKLIĞINI
KONTROL EDER
Malçlama yapmanın toprak sıcaklığının arttırılması veya azaltılması üzerinde etkisi vardır. Malç naylonu kullanılan üretimlerde, malç naylonu güneş ışınlarının dalga boylarında seçici olduğundan; yüzeye gelen ışınları uygun bir şekilde geçirdiği, yabancı otların büyümesini engellediği ve toprağın daha fazla ısınmasını sağladığı yapılan malç denemelerinde saptanmıştır.


BESİN DEĞERLERİNİN
KAYBOLMASINI ENGELLER
Malç naylonu uygulandığı meyve ve sebzelerin, doğal yollardan veya damlatma yönetimi ile yapılan sulamalarda suyun akıp gitmesini engelleme özelliği olduğundan üretilen meyve ve sebzelerin malçlama sayesinde besin değerlerinin süzülerek kaybolmasını engellemektedir. Bu sayede daha verimli üretim yapılabilmektedir.


TOPRAKTAN YAYILACAK
HASTALIKLARI ÖNLER
Malçlama işlemi bitkilerde oluşan hastalıkları engellemez ancak oluşan hastalıklı bölgelerdeki meyve ve sebzelerin toprak ile temasıyla meydana gelebilecek hastalık bulaşmalarını önlemektedir. Bunun yanı sıra malç naylonu meyve ve sebzelerin çürümesini azaltmaktadır.


ERKENCİ VE TOPLAM
VERİMDE ARTIŞ SAĞLAR
Yapılan araştırmalar sonucunda malçlamanın erkencilik üzerine olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Domates, salatalık, karpuz ve çilek gibi bazı meyve ve sebzelerde daha erken olgunlaşma olduğu görülmüştür. Malçlama sayesinde daha erken meyve ve sebze alımı yapılabildiğinden yüksek fiyatlarda satış yapılması için olanak sağlamaktadır.


İŞ YÜKÜNÜN
AZALMASINI SAĞLAR
Malç naylonu ile yapılan malçlamalarda sağlanılan; toprak verimlilikleri, su kayıplarının önlenmesi, bulaşıcı hastalıkların azalması ve yabancı ot büyümesinin engellenmesi ile malçlama sayesinde sulama ve yabancı ot mücadelesi gibi iş yükü gerektiren uygulamalar azalmaktadır.


SEBZE VE MEYVELERİN
HİJYENİK OLMASINI SAĞLAR
Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan malç naylonu yağmur ve sulama ile oluşan kirlenmeleri, ürünlerin toprak ile temasını engellemesinden dolayı daha hijyenik ve temiz meyve ve sebzeler üretmemizi sağlamaktadır.


TOPRAĞIN YAPISININ
KORUNMASINI SAĞLAR
Malç naylonu kullanımının toprak işleme gereksinimi azaltmasının yanı sıra yapılan sulama ve yağmur sularının kuvvetli etkisini azaltarak toprağı koruma altına almaktadır. Malçlama yapmak zeminde oluşabilecek kaymak tabakası, sıkışma ve erezyonları önlemektedir.